onsdag 29 januari 2014

Amnesty International chockar

 
Prinsessan skriver.

Feministiskt initiativ, Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige (ROKS) och Sveriges Kvinnolobby fick nog en smärre chock igår. Jag fick det för några minuter sedan. Det handlar om prostitution. I Sverige har vi som bekant valt att kriminalisera köparna av sex. Amnesty International har nu lämnat ett förslag om att såväl köparna som säljarna ska avkriminaliseras!

Det är sant!

Amnesty i Sverige menar att de ej delar Amnesty Internationals inställning. Ojdå. Nej, det hade jag nog inte riktigt trott heller. Men hur ska Amnesty Sverige hantera detta? I Sverige är det en vederatagen åsikt att all prostitution är av ondo. Hur många medlemmar kommer lämna Amnesty Sverige om förslaget klubbas igenom? Ganska många skulle jag tro?

Hur resonerar då Amnesty International?

Amnesty International ser gråzoner. Många har svårt för grått. Svart och vitt är enklare.

I förslaget från Amnesty International i London står att avkriminalisering skulle ge de prostituerade ökad "hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet".

Amnesty International är inte för prostitution, men anser att utsatta människor oftast inte har lyxen eller möjlighet att välja. Det är lätt för oss i Sverige att döma, där de allra flesta människor får någotsånär lika förutsättningar att skapa sig en mer eller mindre okej levnadsstandard. Vi behöver oftast inte ha sex mot betalning för att hålla oss eller våra familjer vid liv.

Så är det långt ifrån för alla.

När prostitution till sist är det enda valet en man eller kvinna har kvar anser Amnesty International (och jag) att vi inte ska slå undan benen för dessa människor genom att kriminalisera deras leverbröd.

Amnesty International går dessutom ett steg längre och menar att sex med prostituerade kan vara det enda sex handikappade eller ensamma lyckas få. Detta kan de behöva anser Amnesty International, "för sin hälsas skull".

För dem som saknar vilja/förmåga att se gråzoner är alla prostituerade offer. De som arbetar för att stoppa prostitution strider för "offrens" rättigheter men glömmer vilken verklighet dessa män och kvinnor ofta lever i och vad alternativet de har är för något. Egentligen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar