torsdag 19 september 2013

Moralpanik?

Prinsessan skriver.

Först och främst. Älsklingen lever, men han är fullständigt överhopad av jobb och har inte tid att skriva på bloggen just nu. Ni får hålla till godo med mig ett tag till...

Satt och zappade i soffan igår. Hamnade på femman och Filip och Fredriks "Breaking News". Jag tycker programmet är överlag riktigt bra, men ibland önskar jag någon kunde smyga i de två männen en varsin Valium eller Stesolid. De blir "lite för mycket" ibland.

Igår tog de till min och Älsklingens stora glädje upp Club Adam & Eva i Norrköping. De visade vilket hus som klubben håller på att bygga om till Sveriges största swingersklubb. Huset såg fantastiskt vackert ut! Sagolika röda dubbeldörrar med vackra dekorationer. Det osade 1700 tal, och då förstår ni att lyckan är närmast total för mig. Ler.

Vi kunde förstå att denna lokal var mer centralt belägen än den förra som förvisso också låg centralt, men samtidigt lite avsides i hamnen. Detta hus verkar ligga nära andra bostadshus. I dessa andra hus bor det människor som inte är riktigt lika glada över att vi får så fina lokaler att flytta in i...

De pratade med en ung tjej som bodde i huset bredvid. Hon fann det olustigt att så många människor tänkte ha sex i huset bredvid hennes eget. What? Jag förstår ingenting. Varför ska hon störas av vad andra människor gör med varandra så länge hon slipper se och delta?

"Breaking News" hade talat med hyresvärden som verkar vara en klok människa. Han eller hon förstår inte att sex kan uppröra så många år 2013. Det förstår inte jag heller. Vadan denna moralpanik?

Lustkammarens Jonas Bengtsson, en man som modigt nog är öppen med att han är swinger var i studion och svarade på frågor. Han menade, att grannarna skulle störas betydligt mindre av en swingersklubb än av en eventuell nattklubb, krog eller restaurang då swingers sällan dricker sig berusade och ställer till med bråk. Jag har aldrig sett swingers bli osams på någon klubb. Swingers är diskreta...

Den unga kvinna som specifikt oroade sig för den kommande Eyes Wide Shut festen och tyckte det skulle bli otäckt med maskerade människor utanför sitt hus en helg i oktober fick veta att just "EWS" temat är ett mycket kärt tema för oss swingers.

Denne Jonas gjorde sitt bästa för att förklara att swingers är normala människor från hela Sverige, och från alla samhällsskikt. Alla yrkesgrupper finns representerade bland swingers. Det kan jag och Älsklingen skriva under på, och jag vet att vi skrivit om det på bloggen tidigare. Sjuksköterskor, dagisfröknar, bilmekaniker, sjökaptener, läkare, brandmän, webdesigners, museivärdar, vd´s, säljare, PR-folk, mediepersoner. Och så vidare.

Bodycontact, "BC" har fler än 130.000 medlemmar. Det är klart att variationen på människor blir stor i en sådan skara? SDC har fler än 3.000.000 medlemmar. Vi är intet ensamma om att vara annorlunda.

Så om swingers njuter av att ha sex med fler än bara en, och andra än sin partner? Om de gör detta bakom stängda dörrar och fördragna gardiner? Om de inte blir fulla och ställer till med scener och bråk i området? Om de gör "det" med andra som också vill göra "det"?  Vad är då problemet?

I en värld där vi så gärna framhåller oss själva som toleranta och fördomsfria vill jag påstå att många är allt annat. Vi jublar och klappar händerna åt att Anja Persson, eller höjdhoppar Kajsa kommer ut ur sin garderob. Seriöst? Att våga lämna garderoben i Sverige är väl ingen stor sak? I Sverige där vi tillåter samkönade äktenskap och där alla tillåts bli föräldrar oavsett läggning? En eloge till de som stolt går i sin pride parad i Uganda, ett land där det föreslås att homosexualitet ska straffas med döden! Där är det en stor sak att "komma ur garderoben"!

Jag anar lite dubbelmoral. Det är enkelt för nästan alla att påstå de är liberala och toleranta inför olikheter. Men att tillåta olikheter i praktiken utan att fördöma är det betydligt färre som klarar av. Det är lite trist tycker jag, samtidigt som jag och Älsklingen faktiskt skrattade gott åt denna unga tjejs moralpanik. För det är just det vi vill kalla detta. Moralpanik.

Jag tror inte hon på allvar är rädd för att se maskerade människor i svarta kåpor gå in i huset bredvid.(OM de var på väg in i hennes hus däremot...) Jag tror inte hon störs av att hennes andra grannar har sex - oavsett med vem eller vad de gör så länge det sker i samförstånd. Däremot störs hon av att swingers har en annan syn på sexualitet och erotik än hon själv.

Jag och Älsklingen ser fram mot att få öppna dessa röda dubbeldörrar och ge oss hän och njuta av och med andra så snart den bästa klubben i Sverige öppnar på nytt. Jag tror att grannarna som lider av moralpanik kommer bli förvånade av hur normala vi swingers kan tyckas på utsidan (när vi inte bär mask och cape) ;-). Förvånade och lite nyfikna. Nyfikenhet är kanske det första steget till förståelse och tolerans? Jag hoppas det.

Rättelse: Det vackra huset som visades är INTE tänkt som ny stadigvarande lokal för Adam & Eva, det är i detta hus, en gammal teater som EWS festen kommer ske - eftersom den riktiga lokalen inte är färdigbyggd än. /Prinsessan

2 kommentarer:

 1. Jag undrar ibland om inte denna "morlapanik" beror på en dröm om att kunna vara lika fri i sin syn på sex som dem man moraliserar över. En dröm och en önskan som man inte vågar leva ut av rädsla för vad föräldrar/arbetskamrater/vänner etc skulle säga om de fick veta.

  När man låter andras åsikt vara viktigare än de egna drömmarna dör själen en bit och man blir bitter. Inte minst bitter på dem som vågar leva sina drömmar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint skrivet!

   Tror det ligger något i vad du säger. Helt klart!Det är nog provocerande för många att en del har ett väl fungerande sexliv?

   Kanske är det dessa bittra människor som sedan hamnar på familjeliv.se forum vilka Älsklingen älskar att provocera med väl formulerade inlägg?   Radera